Ensure an Adequate Minimum Income for all!

EAPN website

Hungary

Mindenkinek joga van az emberi méltósághoz!

Az Ön közvetlen környezetében is egész biztosan vannak olyanok, akiknek választaniuk kell, hogy egyenek vagy inkább fűtsenek, aggódnak a lakbérük vagy éppen a hiteltartozásaik miatt, és folyamatos rettegésben élnek amiatt, hogy legközelebb a banki végrehajtó csönget be, hogy elárverezze a fejük fölül a lakást, és mindeközben azon töprengenek, hogy hogyan éljenek meg egyik napról a másikra.

A szociális juttatások passzív kifizetésnek való címkézése és a juttatásokban részesülők „lustának”, „ingyenélőnek” bélyegzése csak rontja a helyzetét annak a 79 millió embernek, akik az Európai Unió országaiban szegénységben élnek, miközben arra kényszeríti őket, hogy meghozhatatlan döntésekkel nézzenek szembe. A megfelelő szintű minimum jövedelem biztosítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy ezen a helyzeten változtassunk és, hogy szilárd alapot teremthessünk mindenki számára egy, az emberi méltóságot garantáló társadalomban való részvételhez. Az egyre növekvő pénzügyi válság és gazdasági bizonytalanság idején, egyre több család kénytelen egyetlen lehetőségként a szociális ellátásokra támaszkodni, mint a biztos jövő utolsó reménysugarára. Az Európai Unió 27 tagállamából 24 rendelkezik minimum jövedelmet biztosító rendszerrel. Magyarország nem.

Ezen felhívás aláírói aggodalmunkat kívánjuk kifejezni az európai szociális védelmi rendszerek ellen irányuló aktuális fenyegetés miatt. Támogatjuk az Európai Bizottság 2008-ban „a munkaerőpiacról kirekesztett emberek aktív integrációjáról kiadott ajánlását, mely szerint „el kell ismerni az egyének alapvető jogát a forrásokhoz és szociális ellátásokhoz, amelyek elégségesek az emberi méltóságot garantáló élethez”. Felhívjuk a hazai döntéshozókat, az országgyűlési képviselőket és a kormányzatot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ajánlásban foglaltak végrehajtásához.

2009-ben választjuk meg az új Európai Parlamentet és kezdi meg munkáját az új Európai Bizottság, 2010 pedig A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve – MOST megfelelő az idő az új szemléletmód kialakítására és az elköteleződésre az emberi méltóságot garantáló megfelelő minimum jövedelemi rendszerek megteremtésére iránt!

Biztosítsuk mindenki számára a megfelelő szintű minimum jövedelmet!

Ha szeretne többet megtudni az Európai Szegénységellenes Hálózat megfelelő szintű minimum jövedelemért folytatott kampányáról, valamint aláírni ezt a felhívást, akkor kérjük, látogassa meg a www.adequateincome.eu honlapot!

Prof. Zsuzsa FERGE, sociologist

Prof. Julia SZALAI, sociologist

Józsefné REIBER, person experiencing poverty

Not everyone has access to a dignified life.